Släktforska

Biblioteken i Lagan och Lidhult

På biblioteken i Lagan och Lidhult finns en släktdator där du har tillgång till Arkiv Digital, SVAR - digitala forskarsalen och Sveriges dödbok 1860-2017.

Biblioteket i Ljungby

På biblioteket i Ljungby har du tillgång till:

  • Arkiv Digital
  • SVAR - digitala forskarsalen
  • Sveriges dödbok 1860-2017
  • Sveriges befolkning (1880, 1890, 1900, 1970, 1980, 1990)
  • Svensk biografiskt lexikon
  • Emigranten Populär
  • KGF:s databas
  • Rosenberg

På biblioteken har du även tillgång till ett stort utbud av böcker om släktforskning. Här finns även ett antal släktforskningstidskrifter.

Datorerna för släktforskning finns längst ner i biblioteket. Mikrofichekort och läsapparater finns i ett studierum i biblioteket. Anmäl till personalen att du är släktforskare så får du möjlighet att själv boka någon av släktforskningsdatorerna. Det går att boka dator hemifrån med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod. Om du inte har använt ditt bibliotekskort på bibliotekets datorer tidigare måste du göra det först innan du kan boka hemifrån.

Boka dator hemifrån

 

 Arkiv Digital

Arkiv Digital

Med Arkiv Digital kan du släktforska via internet i färg. Arkiv Digital är en databas med bland annat skannade kyrkböcker, bouppteckningar och domböcker. 

Film om grundläggande funktioner i Arkiv Digital på YouTube

Manual om Arkiv Digital (PDF-fil, 1.248 MB öppnas i nytt fönster)

Börja släktforska med Arkiv Digital, en nybörjarhandbok som består av 56 sidor som hjälper dig komma igång med din släktforskning.

SVAR, Digitala forskarsalen

I Digitala forskarsalen kan du som exempelvis släktforskar, ta del av Sveriges största digitala arkivsamling med kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns cirka 87 miljoner publika bilder (motsvarar cirka 148 miljoner sidor).

Digitala forskarsalen förvaltas av Svensk arkivinformation, SVAR, som är en avdelning i Riksarkivet. SVAR:s uppgift är att tillgängliggöra arkivmaterial för forskningsändamål och undervisning, bland annat genom digitalisering och tjänster för elektronisk tillgång.

Några användbara länkar för släktforskare:

Centrala soldatregistret

Historiska kartor, Lantmäteriet

Mikrofilmade svenska dagstidningar (En förteckning), Kungliga biblioteket

Nationell arkivdatabas (NAD), Riksarkivet

Nättidningen Rötter

Statens arkiv, Riksarkivet

Svenskt biografiskt lexikon, Riksarkivet

Språk