Makerspace logotyp

 

Välkomna till Makerspace på Ljungby bibliotek. Biblioteket har påbörjat ett projekt för att skapa ett intresse inom det digitala och tekniska området och till en början kommer fokus att ligga på barn och ungdomar. Makerspace handlar om att testa, skapa och förstå hur saker och ting fungerar tillsammans med andra människor. Exempelvis kan du testa att programmera en robot, skapa ett spel eller gå in i en virtuell värld.

Vi kommer att ha Makerspace som ett stående inslag i bibliotekets verksamhet. Håll utkik i bibliotekets evenemangskalender efter fler Makerspace-aktiviteter.

Är du intresserad av Makerspace och vill veta mer så kom gärna in till biblioteket och fråga. Kom gärna med förslag på vad du skulle vilja testa på inom Makerspace.

Bluebot

BluebotsÄr en robot som du kan styra med hjälp av en surfplatta, eller programmera hur den ska gå med hjälp av knapparna på ryggen.       

 

 

 

 Easi-scope

Easi-scope Ett mikroskop som kopplas till datorn.

 

 

 

 

 

 Green screen

greenscreen Ladda ner en green screen-app till din mobil eller surfplatta. Ta en bild eller film inne i appen och byt sedan ut det gröna till valfri bakgrund.

 

 

 

 

 

 

 

 

Makey Makey

Makey MakeyEtt kretskort som kopplas till datorn som gör att du kan byta ut datorns tangenter till elektroniskt ledande föremål. Till exempel kan du spela piano på datorn med bananer som tangenter.

 

 

 

 

 

 

Microbit

Microbit Programmera i datorn och ladda sedan över programkoden till Microbit-kortet.

 

 

 

 

Osmo

OsmoOsmo är ett interaktivt spel som du antingen kan spela själv eller ihop med andra. Med hjälp av surfplattans kamera kan du styra de olika funktionerna i spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ozobot

Ozobot Ozobot är en liten robot som styrs med hjälp av färgkoder som du ritar på ett papper. Med hjälp av koderna kan du få Ozoboten att öka farten, snurra runt, klara labyrinter och mycket mer.

 

 

 

 

Quirkbot

Quirkbot Med en Quirkbot kan du testa på programmering, elektroniik och mekanik. Med hjälp av strawbees, plaströr, motorer, lysdioder m.m. kan du göra en egen figur och sen programmera hur den ska röra sig.

 

 

 

 

 

Scratch

ScaratchI Scratch kan du programmera dina egna spel och berättelser och dela dem med andra. Scratch finns som en lite enklare app-version till surfplattor och som en mer avancerad version för datorer.

 

 

 

 

 

VR (Virtual reality)

VRMed VR-glasögon kan du både spela spel och titta på en 360-video. VR-glasögonen gör att du får ett 360° perspektiv och själv kan bestämma vad du vill kolla på i omgivningen. Med VR-glasögonen får du en känsla av att du befinner dig på en helt annan plats än vad du faktiskt gör.
Barn under 13 år som vill testa VR ska ha en vuxen med sig.

 

 

 

 

 

360 kamera

360 kamera En kamera som du kan filma ett 360° perspektiv med. 

 

Logga in

Vårens evenemang

Vårens aktiviteter

Boktips Makerspace

214328
190868
Av: Bers, Marina Umaschi
184749
Av: Jonasson, Måns

Länkar

Blue-bot (engelska)

Makey Makey (engelska)

Osmo (engelska)

Scratch

Makerrörelsen (Wikipedia)