Läsa på annat sätt

Det finns böcker för flera olika sätt att läsa

Biblioteket har böcker som riktar sig till dig som behöver läsa på annat sätt på grund av synskada, annan funktionssnedsättning eller av andra orsaker.

Har du svårt att ta dig till biblioteket? Då kan boken komma till dig i stället, Boken kommer.

Har du svårt att läsa vanlig tryckt text i böcker? Då kan du låna DAISY-talböcker i stället.

Brukar du låna talböcker? Du kan själv ladda ner talböcker, Egen nedladdning.

Boken kommer

Låna DAISY-talböcker

Egen nedladdning

Läsanpassade böcker

Det finns ett brett utbud av olika slags böcker som är anpassade till olika sätt att läsa. Har du svårt att läsa kan du låna böcker med stor stil eller talböcker. Det finns också lättlästa böcker.

DAISY-talböcker

Idag kommer talböcker på daisyskivor. Detta är en speciell CD-skiva i CD-ROM format som rymmer en hel bok, upp till 50 timmar ljud. Det är lätt att hitta i en DAISY-talbok. Du kan förflytta dig mellan rubriker, bläddra i boken, lägga bokmärken och söka fram en särskild sida.

Skivorna spelar du i en speciell daisyspelare eller på din dator. Du kan låna en Daisyspelare (i två månader) på biblioteket för provlyssning av talböcker. Om du därefter vill fortsätta att använda en Daisyspelare behöver du en remiss från en ögonläkare till syncentralen i Växjö. Syncentralen avgör om du kan få Daisyspelaren som ett hjälpmedel.

Det finns också möjlighet att själv ladda ner talböcker.

Böcker med stor stil

Storstilsböcker är vanliga böcker med större text. De passar för dig som ser sämre än tidigare, men som inte vill börja lyssna på DAISY-talböcker eller ljudböcker.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker och till nyskrivna romaner. De lättlästa böckerna är grupperade i nivåer:

Lättast - LL1
Lättare - LL2
Lätt - LL3

Myndigheten för tillgängliga medier gör nyhetsinformation och litteratur tillgängligt för dig som behöver lättläst. Du hittar bra information på deras webbplats.

Myndigheten för tillgängliga medier

Språk

Kontakt

Jens Christiansson
Tel: 0372-78 92 05
jens.christiansson@ljungby.se

Talande webb

Vill du lyssna, få innehållet på den här webbplatsen uppläst? Då kan du använda Talande Webb.

Talande Webb