Läsa på annat sätt

Böcker för alla

Det finns böcker för alla och böcker kan se ut på många olika sätt. I "Äppelhyllan" på biblioteket finns böckerna som ser ut på andra sätt.

Att lyssna på

DAISY-talböcker och egen nedladdning

Du som har svårt att läsa får låna en särskild sorts ljudböcker som kallas DAISY-talböcker. 

Egen nedladdning är en tjänst för dig som lånar DAISY talböcker. Med "Egen nedladdning" kan du själv ladda ned talböcker direkt från webbkatalog Legimus som finns på Myndigheten för tillgängliga mediers, MTM:s, webbplats. Du söker och väljer själv dina böcker när som helst. Det kostar inget.

Med appen "Legimus" kan du ladda ned och lyssna direkt i din mobiltelefon. Du behöver ett konto för att logga in, kontot får du på biblioteket.

Om du inte vill ladda ner själv finns det också talböcker att låna på biblioteket. Talböckerna är inlästa på cd-romskiva (DAISY-talbok). CD-romskivan läser du med en särskild spelare eller i dator med ett särskilt läsprogram för DAISY-talböcker.

Verkar det intressant? Vill du veta mer kontaktar du barnbibliotekarie Pia Bertilsson eller biblioteket. Kontaktinformation finns till höger (om du läser detta på en dator eller annan stor skärm) eller längre ner (om du läser detta på en mindre skärm till exempel mobilen).

Barnens Legimus på Myndigheten för tillgängliga mediers webbplats

Film om talböcker (på YouTube, gjord av MTMedier, Myndigheten för tillgängliga medier)

Bok och talbok

Det finns också tryckta böcker som  du kan låna tillsammans med en DAISY-talbok. Då kan du både titta och läsa i en bok samtidigt som du lyssnar på boken. Det finns också lästräningsböcker med både bok och DAISY-talbok. Det finns både berättelseböcker och faktaböcker och det går att lyssna i olika läshastigheter, långsam eller normal.

Ljudböcker

Ljudböcker på cd-skivor eller mp3-skivor är inlästa böcker som kan lånas av alla. Du lånar en ljudbok när du vill lyssna på en bok. Skillnaden mellan talbok och ljudbok är att alla kan låna ljudböcker medan talböcker är för dig som har svårt att läsa. 

Att titta på

Teckensspråk

Det finns filmer med sagor och berättelser på teckenspråk för dig som har hörselskador.

Tecken som stöd

Det finns böcker med vanlig text och med bilder på tecken.

Att känna på

Taktila bilderböcker

Det finns bilderböcker där man med hjälp av händerna känner vad som finns på boksidan.

Punktskrift

Det finns böcker med punktskrift. I punktskrift är bokstäverna som är punkter som du läser med fingrarna. Det finns också något som heter interfolierade böcker. Det är vanliga bilderböcker där man lagt in en plastfilm (en genomskinlig sida) med punktskrift. Det är bra både för det synskadade barnet och för den synskadade föräldern/vårdaren som kan läsa för sitt seende barn. 

Övrigt

Lättlästa böcker

Böcker med lättläst text. En del har många bilder.

Datorspel/TV-spel

Det finns spel till datorn och tv-spel att låna hem. 

Kontakt

Vill du veta mer kontaktar du barn- och unggdombibliotekarie Pia Bertilsson eller biblioteket. Kontaktinformation finns till höger (om du läser detta på en dator eller annan stor skärm) eller längre ner (om du läser detta på en mindre skärm till exempel mobilen).

Fråga gärna!

Språk

Kontakt

Pia Bertilsson
Tel: 0372-78 92 17
pia.bertilsson@ljungby.se