Databaser

Vad är en databas?

En databas är en samling information som är organiserad på ett sådant sätt att det är lätt att söka efter och hämta information.

Via biblioteket har du tillgång till flera databaser inom olika ämnen. I databaserna är informationen kvalitetsgranskad och informationen fylls på och uppdateras regelbundet. En del databaser kan du bara använda på biblioteket, andra kan du använda även hemifrån.

Databaser du kan använda hemifrån

För att söka i databaser hemifrån använder du ditt bibliotekskort. Saknar du bibliotekskort så kan du få ett när du besöker ett av våra bibliotek, tag med legitimation. Om du vill kan du fylla i formuläret "Skaffa bibliotekskort" innan du besöker oss så går det fortare och smidigare att få ditt bibliotekskort.

Skaffa bibliotekskort

Dessa databaser kan du använda hemifrån eller på biblioteket med hjälp av ditt 11-siffriga bibliotekskortsnummer. För att logga in anger du det långa numret som står på baksidan av bibliotekskortet, ange numret utan mellanslag.

 

PressReader -app för att läsa tidningar från hela världen på många olika språk

PressReader

Vill du läsa tidningar och tidskrifter från hela världen, även Sverige, på din surfplatta eller i din smarta telefon?

Det kan du göra om du kommer till biblioteket i Ljungby eller Lagan och laddar ner tidningarna du vill läsa (högst fem per dag), sen kan du sätta dig var du vill och läsa, du behöver inte vara kvar på biblioteket. I upp till 60 dagar efteråt kan du även ladda ner nya tidningar/tidskrifter även när du inte är på biblioteket. Det finns mer än 7000 tidningar och tidskrifter att välja bland från många olika länder och på många olika språk.

 Gör så här:

  1. Ladda ner appen PressReader till din smarta telefon eller surfplatta.   
     
  2. Gå till biblioteket och be om ett användarnamn och lösenord för det trådlösa nätverket, wifi. Koppla upp dig på bibliotekets wifi och logga in.
     
  3. Öppna appen PressReader, sök upp den/de tidningar du vill ladda ned, max fem stycken per dag.
     
  4. Sätt dig och läs, var du vill.Tidningarna finns kvar även offline och du kan ladda ner fler i upp till 60 dagar efteråt utan att besöka biblioteket.

Om du vill läsa från datorn kan du använda länkarna nedan för att komma till Pressreader.

PressReader från biblioteket

PressReader hemifrån

 Alex

Författarlexikonet innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med, klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare samt författare till barn- och ungdomsböcker. 

Alex Författarlexikon 

 

Databaser som finns på biblioteket

Det finns några databaser till som du kan använda när du besöker biblioteket i Ljungby. Ibland behövs en inloggning, säg till någon av oss i personalen så hjälper vi dig.

 landguiden

I Landguiden får du tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Databasen är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. Betoningen läggs på att skildra den grundläggande utvecklingen i ett land. Vi rapporterar om regeringsskiften, partiombildningar, författningsändringar, stora politiska kriser, lansering av viktiga politiska och sociala reformer, förändringar i den ekonomiska politiken med mera.

Landguiden

Introduktionsfilm om Landguiden

 FBA

Sverige i internationella fredsinsatser. Här kan du söka i över 1,5 miljoner dokument om Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser.

Folke Bernadottesamlingarna

 

 Retriever

Mediearkivet innehåller tidningsartiklar från tryckta tidningar. Här finns artiklar från mer än 100 tidningar och tidskrifter. Många tidningar går även att läsa i pdf-format eller som e-tidning där du kan se hela tidningen. Mediearkivet uppdateras varje dag och är mycket bra om du letar efter en artikel i en tryckt tidning.

Mediearkivet

Språk