Bibliotek hemifrån

Välkommen till vårt digitala bibliotek, här har vi samlat lite blandade länkar, appar och annat som kan vara trevligt för dig som är hemma och vill ta del av litteratur, kultur och annat digitalt. Har du frågor till biblioteket och inte vill komma hit kan vi ordna en digital informationsdisk via Microsoft Teams, om det skulle vara intressant kontakta biblioteket.

Pressreader

Pressreader är vår tidningstjänst som du kan komma åt även hemifrån. Du har över 7000 tidskrifter och tidningar att välja mellan. De finns på flera språk så där är säkert något som passar. Du hittar mer information här på vår hemsida. Notera för att komma åt länken som gör att du kan läsa hemifrån så måste du logga in på vår webbplats.

Ztory

Läs och låna hem hundratals tidningar, tidskrifter och barnböcker digitalt på din dator, mobil eller surfplatta. Ta med dig datorn, surfplattan eller mobilen till biblioteket en kort stund för att ladda ner det du vill läsa. Du hittar mer information om det här på vår webbplats.

Biblio

Biblio är vår biblioteksapp där du kan låna e-textböcker och e-ljudböcker. Allt du behöver är ett aktivt bibliotekskort, sen är det bara att ladda ned appen och börja läsa/lyssna. Du kan läsa mer om det här på vår hemsida.


Världens bibliotek


Världens bibliotek är en fri digital tjänst för mångspråkiga böcker. Du hittar e-böcker och e-ljudböcker på följande språk: arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. Du hittar deras hemsida här.


Projekt Runeberg


Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker. Du hittar Project Runeberg här.


Projekt Gutenberg


Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst. Du hittar deras hemsida här.

Poddar


Kronobergspodden

Kronobergspodden är ett poddprojekt som Växjö stadsbibliotek står bakom. I denna programserie vill vi lyfta fram lokala kuriosa från Kronobergs län. Programmakare är Ella Styf som arbetar som bibliotekarie. Podden hittar du här.


Poddtoppen


Poddtoppen bygger sina listor ifrån data ifrån iTunes och visar det som svenska folket lyssnar på just nu. Följdaktligen är det bara poddar som är registerade på iTunes som kommer upp i listorna. Där finns massor av podcasts och ämnen som du kan lyssna på. Du hittar sidan här.

Sveriges Radio


Det är lätt att glömma, men det finns även en massa program med intressanta ämnen på Sveriges radios hemsida. Du hittar en översikt här.

Hembygdspodden


Berättelser från förr i tiden, berättade av både levande och döda i en den småländska socknen Odensjö, Somliga hiskeliga och andra bara underbara. Hittar du här.

Sunnerbopodden


Idrottshjältar i Sunnerbo berättar om sina karriärer och bakgrunder. Podden hittar du här.


Museer och kulturinstitutioner - virtuella upplevelser

Sagobygden, upplev sagobygden med hjälp av din smartphone. Mer information hittar du här.

Kungliga biblioteket har i sina digitala kollektioner fört samman utvalda objekt från sina samlingar utifrån olika teman. Här är länken.


Sant och falskt - Källkritik: I dessa tider kanske extra viktigt att lära sig mer om detta ämne.

Statens medieråd


Här kan du lära dig med om MIK, medie- och informationskunskap, och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet. Du hittar dem på sin hemsida här.

Internetkunskap

Internetstiftelsen har satt samman denna sida för att ge dig möjlighet att lära dig mer om internet, vad du ska tänka på när det kommer till källkritik och information om annat som rör internet på något sätt. Klart värt att titta in på deras hemsida som du hittar här.

Bibblan svarar


Bibblan svarar är en gratis svarstjänst från biblioteken. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska så försöker bibliotekarier ifrån hela landet ge dig ett bra svar. Du ska vara medveten om att din fråga kan komma att publiceras, men att det är du som ställt frågan ser ingen. Du hittar Bibblan svarar här.


Bibblan guidar


Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Du hittar Bibblan Guidar här.


För barn och unga

Studi


Även Studi har öppnat sin plattform för alla. Du kommer behöva registrera dig på tjänsten.

Studi består av korta animerade filmer. Komplicerade sammanhang förklaras roligt, enkelt och pedagogiskt med hjälp av tydliga exempel och vardagssituationer. Både ljud och undertexter finns på flera olika språk. Kombinationen av ljud, bild, sammanhang och text gör att eleverna lättare kan ta till sig och förstå. Till de flesta filmerna finns quiz i tre svårighetsgrader. Frågorna sporrar eleverna att på ett lekfullt sätt nå kunskapsmålen, samtidigt som de stimulerar till självständigt lärande.

Det finns lektioner i alla de elva teoretiska ämnena; Matematik, Fysik, Kemi, Biologi, Svenska, Samhällskunskap, Historia, Geografi, Religion, Engelska, Teknik

Du kan skapa ditt konto och läsa mer om tjänsten här.

Lilla Aktuellt


Lilla Aktuellt har en hel avdelning med inslag om Coronaviruset, hur det började fram till idag. Du kan se inläggen här.
 

Storytime from space

På Storytime from space kan du lyssna på astronauter läsa böcker ifrån rymden, från Internationella rymdstationen. Sidan och sagorna är på framför allt engelska, men det går att göra en automatisk översättning så att textningen blir på svenska. Om inget annat är det fräckt att se dem läsa i tyngdlöshet. Du hittar sidan här.

International children’s digital library


International children’s digital library har böcker för barn på olika språk och du kan läsa för ditt barn. Du hittar sidan här.

Albert


Albert är barnens digitala mattelärare. Just nu erbjuder de möjligheten att testa tjänsten hemifrån. Du hittar mer info här.

Småsagor - UR Play


I Småsagor på UR Play kan du lyssna på inlästa bilderböcker. Du hittar sidan här.